školní rok 2024/2025
Vize programu
Vize programu
Skutečně zdravé školy nabízejí dětem jídlo, které je chutné a zdravé. Pomáhají dětem také získat představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí. Umožňují svým žákům porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti si ze školy odnášejí základy zdravých stravovacích návyků a důležité informace, díky kterým si v životě dokážou vybrat zdravé a kvalitní potraviny.
Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého školního stravování. Snaží se, aby si děti jídla vážily, dokázaly si jej vychutnat a věděly, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Skutečně zdravá škola pomáhá dětem v rozvoji dovedností a návyků, které budou potřebovat ke zdravému a úspěšnému životu.


Zahradní slavnost v MŠ Vratimov
Začal nový školní rok a zaměstnanci naší mateřské školy připravili pro děti a jejich rodiče
oblíbenou Zahradní slavnost. Zábavný program pro děti zajistil známý klaun Hopsalín, děti
tančily, plnily úkoly a soutěžily. Po ukončení programu se mohli všichni přesunout do
zahradního altánku, kde pro ně bylo nachystáno bohaté občerstvení. Tentokrát paní
kuchařky připravily pomazánky z červené řepy, rybičkovou a ovčáckou. Paní učitelky a
asistentky vše namazaly na pečivo a naaranžovaly na podnosy. K pití byl připraven
hruškový mošt bez konzervantů a broskvový čaj s šípky. Počasí bylo přímo ukázkové a tak
to bylo opět krásné setkání od nejmenších dětí, rodičů, prarodičů a zaměstnanců naší
mateřské školy.
Bc. Simona Gajdová, učitelka
Naše škola se zapojila do výzvy SZŠ "Proměňte kaštany v mýdlové bubliny"
Pro školy byl připraven metodický plán, ze kterého jsme čerpali i mnohé nápady k otevření environmentálních témat. “Kaštanové aktivity“ prolínaly celým týdnem. Využili jsem skutečnosti, že na zahradě mateřské školy máme vzrostlý strom Jírovec maďal, a tak přírodovědně zaměřené činnosti mohly probíhat přímo na školní zahradě. Děti sbíraly kaštany, sledovaly listy a kůru stromu. Naší hlavní aktivitou pak byla výroba kaštanového mýdla. Pověstného “vesmírného lupnutí“ jsme docílili za použití svěráku a poté, co se všechny děti vystřídaly u pracovního ponku, jsme pozorovali uvolňování saponinu a vznik kaštanového mýdla. Naším mýdlem jsme si po zbytek týdne myli ruce. Objevili jsme, že kaštany mohou sloužit i jako zábavná pomůcka. Děti ukládaly kaštany podle čísel, podle písmen, třídily kaštany na velké a malé, tvořily kaštanové panáčky nebo vytvářely společně s ořechy přírodní algoritmy. Poznávali jsme kaštany hmatem i vůní. Kaštany jsme zařadily i do pohybových her. Do výzvy jsme zapojili také rodiče, kteří společně se svými dětmi sbírali kaštany u jejich domovů. Kaštanové výzvě se věnovali i děti z ekologických kroužků. V závěru týdne jsme odeslali kaštany do obchodu Natasha a z našich kaštanů se tak stanou originální mýdla.
Obhajoba bronzového certifikátu
Předání certifikátu úspěšným školám v programu Skutečně zdravá škola proběhlo 9.11.2024 v Praze v rámci pořádané konference. Za mateřskou školu převzala bronzový certifikát paní Simona Gajdova, koordinátorka SZŠ v MŠ Vratimov.
GRATULACE K OBHAJOBĚ BRONZOVÉHO CERTIFIKÁTU MŠ VRATIMOV, Moravskoslezský kraj
Tým z Vratimovské mateřské školky podruhé obhájil bronzový certifikát a my z celého srdce gratulujeme:
– Simoně Gajdové, která dětem dává vzorný pedagogický příklad ve vztahu k přírodě
– Lucce Pokludové, obětavé královně kuchyně
– Evě Komoňové a Janě Hlavičkové – obě dámy jsou s jídelnou úzce spojeny nejenom přes zdravé svačinky
– a vždy pozitivně naladěné zástupkyni ředitelky Monice Chylinské
Dámy, děkujeme za báječnou spolupráci!
Karolína Kallmünzerová, manažerka programu SZŠ
Datlíci pekli jablečný závin
Jedno slunečné podzimní odpoledne jsme s Datlíky (dětmi navštěvující ekologické aktivity) natrhali na naší školní zahradě jablíčka. Minulý týden se podzimní dny zahalily do sychravé mlhy a to byl správný čas na pečení jablečného závinu. Datlíci zpracovávali těsto, strouhali jablíčka, plnili do závinu a dochucovali kořením. Při pečení se linula vůně po celé mateřské škole. Nejen, že tato aktivita děti velmi bavila, ale naučily se praktické dovednosti, rozvíjely všechny smysly a pochutnaly si na zdravé svačince.
Bc. Simona Gajdová, učitelka
Advent plný chutí a vůní
Čas adventu je krásným obdobím očekávání a přípravou na Vánoce. V naší mateřské škole se v tomto období line vůně pečených perníčků, děti zdobí vánoční stromečky a očekávají nadílku od Ježíška. V letošním roce jsme se také pilně připravovali na společné vánoční tvoření s rodiči a prarodiči. Děti pomáhaly s pečením a zdobením medových perníčků a sušily jablíčka. Právě sušená jablíčka využily při tvoření, kdy vyráběly baňku s krabičkou, do které vkládaly pytlíčky se sušenými jablíčky. Tvoření proběhlo v pohodové atmosféře za doprovodu vánočních koled. Domů si děti s rodiči odnášely nazdobené baňky plněné zdravým mlsáním. Moc všem děkujeme za krásné adventní odpoledne.
Bc. Simona Gajdová učitelka MŠ Vratimov
Zdraví nás baví
V rámci týdne „Zdraví nás baví“ proběhl pro předškolní děti interaktivní vzdělávací program – Zdravá 5. Děti pojmenovávaly potraviny, třídily na zdravé x nezdravé, dozvěděly se, které potraviny patří do lednice a kam je správně uložit. Pokoušely se sestavit zdravou svačinku, procvičily početní představy i základy angličtiny a učily se správně popřát k narozeninám. Rovněž předváděly různé druhy sportů a společně si zacvičily. Dozvěděly se, jak se správně chovat v obchodě, čím jsou konkrétní potraviny tělu prospěšné a čím našemu zdraví škodí.
Jak jsme pekli masopustní koblihy
Pro masopustní období je charakteristické veselí, legrace a bohaté hostiny. Děti z naší mateřské školy si užily veselí a radovánky v maskách na karnevalu s klaunem Hopsalínem. Na masopustní hostinu jsme se rozhodli připravit tradiční koblížky, i když trošku netradičně, ale zdravěji. Místo smažení na oleji, pečením v troubě. Ráno děti smíchaly všechny potřebné suroviny a zadělaly kynuté těsto. Jakmile těsto vykynulo, pustily se do tvoření koblížků. Lžící nabíraly kousek těsta ze kterého vytvarovaly placičku, doprostřed daly jahodovou marmeládu (jahodová zvítězila v hlasování), těsto spojily a vytvarovaly koblížek. Ten uložily do papírového košíčku, aby lépe držel tvar a položily na plech. Každý si vytvořil svůj koblížek, byl jich plný plech. Vůně se při jejich pečení linula celou mateřskou školou. Děti se nemohly dočkat až se koblížky upečou, vychladnou a budou moci ochutnat. Upekly se krásně dozlatova a chutnaly skvěle. A to byla sladká tečka za našimi karnevalovými a masopustními radovánkami.
Bc. Simona Gajdová učitelka MŠ Vratimov
Pokusy
Starší děti v naší mateřské škole se zúčastnily vzdělávacího programu „Chemické pokusy“. Experimentovaly s využitím potravinových přísad v kuchyni, jako je ocet, jedlá soda, šťáva z červeného zelí nebo potravinové barvivo. S pomocí pěny na holení a octu s jedlou sodou vytvářely „sopku“, kterou si prostřednictvím potravinového barviva obarvily. Smícháním základních barev pak vznikaly další barevné odstíny. Jednotlivé ingredience míchaly, nabíraly lžičkou, přenášely pipetou. Další pokusy byly zaměřeny na změnu zabarvení tekutiny pomocí šťávy z červeného zelí. Šťávu děti nejprve smíchaly s octem a posléze s jedlou sodou. Uvědomovaly si chemické reakce na změnách objemu, změnách barvy, rozvíjely čichové vnímání při určování (hádání) jednotlivých látek potravinových přísad. Dozvěděly se, že potravinové přísady mohou najít své využití i jinde než v kuchyni. Již naše babičky věděly, že ocet i jedlá soda jsou vynikající ekologické čistící prostředky.